Sunday, 9 October 2011

Umpan Tapa Kemboja Power Di Sungai

Umpan paling busuk atau umpan tapa dikatakan menjadi kegilaan pemancing tempatan sekarang ini untuk memburu spesies baung kerana mempunyai isi yang sedap.
 Selain dibuat sendiri, umpan ini boleh dibeli di kedai pancing sekitar Lembah Klang yang dikatakan laris hingga mendapat permintaan tinggi dari pemancing yang gemarkan ikan berkenaan.
 Jenis umpan yang dikenali ramai iaitu tapa Kemboja yang diimport dari negara terbabit dikatakan cukup 'power' menjerat spesies ini walaupun harganya mencecah RM60 sebotol.
 Tambahan pula, informasi mengenai keberkesanannya heboh dibincangkan di laman web atau majalah membuatkan pemancing berpusu-pusu untuk mempraktikkannya.
 Cara pembuatan umpan ini iaitu dengan menjeruk spesies ikan belanak dalam tempoh yang ditentukan dalam tempayan atau bekas kedap udara untuk mendapatkan bau yang sangat busuk.
 Cara memancing ikan ini sangat mudah iaitu menggunakan set ringan dan perambut setengah depa serta batu ladung hidup sudah cukup untuk menarik spesies ini keluar dari sarangnya seperti di tunggul kayu dan timbunan ranting yang terbenam dalam sungai ataupun lombong.
 Penggemar penggunaan umpan tapa ini, Mohd Nasir Mohammad Salleh, 30, berkata umpan tapa Kemboja yang dibelinya cukup berkesan menjinakkan spesies bermisai ini walaupun memancing dalam keadaan air yang keruh atau waktu siang.
 "Bau umpan ini sangat busuk. Untuk memasang umpan di mata kail ini kita perlu menggunakan sarung tangan getah. Sekali terkena, berhari-hari bau itu melekat dan hendak makan nasi pun terasa baunya. Tetapi selepas melabuhkan dalam sungai, sekejap saja ikan baung dapat dinaikkan," katanya ketika ditemui Rawang baru-baru ini.
 Beliau yang kerap memburu spesies ini menambah, saiz yang diperoleh menggunakan umpan ini cukup memuaskan berbanding menggunakan umpan cacing atau cengkerik.
 "Rekod tangkapan dua kilogram di sungai Selangor mudah saja didaratkan dengan umpan tapa yang mujarab ini. Saya rasa bau tengik yang dikeluarkan oleh umpan tapa ini membuatkan baung 'terliur' dan segera menjamahnya," katanya.
 Umpan tapa bukan saja digunakan untuk ikan baung saja, malah ikan patin, keli dan udang galah juga gemar umpan ini kerana baunya. Tidak hairanlah ada pemancing sanggup mengeluarkan modal yang tinggi untuk memilikinya kerana stok umpan ini dikatakan terhad.

No comments:

Post a Comment